Omgeving

By on 07-10-2016

Crezée Watersport - Biesbosch

 

Lage Zwaluwe.

Lage Zwaluwe is een klein dorp met circa 4000 inwoners en wordt ook wel “Poort van Brabant” genoemd. Als u vanaf Zuid Holland over de Moerdijkbrug (A16) Brabant inrijdt is Lage Zwaluwe het eerste dorp aan de linkerkant. Lage Zwaluwe en omgeving leefde vroeger vooral van visserij en griendteelt maar dat is inmiddels verdwenen.

Lage Zwaluwe heeft oorspronkelijk een lintbebouwing (Flierstraat, Nieuwlandsedijk, Kerkstraat en Dorpstraat) waar later ook wijken tegenaan gebouwd zijn.

Historie:
De naam van Zwaluwe komt voor het eerst in de geschiedenis voor in het jaar 1290. In een oorkonde van Floris V, de graaf van Holland, de toenmalige bezitter van het dorp, is er sprake van “die Swaluw”. Deze naam is waarschijnlijk ontleend aan een riviertje dat tot het ontstaan van de Biesbosch in 1421 in die omgeving stroomde. Een andere stelling is dat de naam Zwaluwe drassige grond betekent, gelijk aan Betuwe/Batouwe: goede grond en Veluwe/Valeouwe: slechte grond!

De graven van Holland waren dan wel de bezitters van het gebied, doch het dagelijks bestuur lieten zij tot het jaar 1503 over aan de ambachtsheren Van Duvenvoorde, waarschijnlijk waren zij de eerste Heren van de heerlijkheid Zwaluwe. Zwaluwe was een hoge heerlijkheid, dat betekende dat de Heer, die bestuurder was van Zwaluwe, zijn eigen wetten mocht maken en zelf mocht beslissen over de straffen, die uitgedeeld werden; zelfs de doodstraf mocht uitgesproken worden. Buiten het dorp Hooge Zwaluwe heeft tot in de vorige eeuw nog een galg gestaan. De heer had nog meer rechten, zoals jachtrecht en visrecht. De Heer van een hoge heerlijkheid had dus alle macht over de inwoners van de plaats. In 1795 komt er een einde aan de heerlijkheden en wordt Zwaluwe een gemeente.
Voor meer informatie verwijzen wij naar Erfgoed Zwaluwe

Nationaal Park de Biesbosch.

Nationaal park de Biesbosch is 1 van de 20 Nationale Parken van Nederland en een van de belangrijkste zoetwatergebieden van Europa. De Noordzee en het water van Rijn en Maas zorgen voor dynamiek in het gebied.
De beruchte St Elizabethsvloed van 1421 is verantwoordelijk voor het ontstaan van dit landschap van rivieren, kreken, moerasbossen, grienden, rietvelden en graslanden. De Grote Waard, met 16 dorpen verdween onder water. Delen van het gebied zijn in de eeuwen daarna opnieuw ingepolderd. In het nieuwe Biesbosch museum is goed te zien hoe het verlopen is.

De Biesbosch is nog altijd een dynamisch gebied, al heeft het voltooien van de Deltawerken het getijdenverschil gereduceerd. Door de ontpoldering van de Noordwaard (4.450 hectare) is Ruimte voor de Rivier gemaakt. Door het kierbesluit zal het getijdenverschil weer groter worden.

Rondje Biesbosch; Bevert en Buiten Kooigat

Omdat wij heel blij zijn dat wij naast dit prachtige natuurgebied wonen en werken zijn wij gastheer van de Biesbosch geworden. Klik hier voor de kaart met alle gastheren.
Meer weten over de Biesbosch? Bekijk dan ook deze hotspotkaart.

www.np-debiesbosch.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_De_Biesbosch

Crezée Watersport - Biesbosch zwanen

Fietsen 

Rondom Lage Zwaluwe zijn er heel veel fietsroutes. Onderstaand wat voorbeelden:

Fietsroute door gemeente Drimmelen, Den Hout: https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsroute-drimmelen/ 

Fietsroute door gemeente Drimmelen tot aan Oosterhout: https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/heerlijke-fietsroute-bij-hooge-zwaluwe/

Fietsroute rondom de Biesbosch: https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsrondje-biesbosch/

Toproutenetwerk  is een verbinding tussen alle Toeristische Overstap Punten.

Route.nl heeft een wandelroute door de polder. en ook diverse fietsroutes zoals de route naar Zevenbergen
Fietsnetwerk heeft ook diverse routes in de buurt. Of plan zelf de route met Fietsknoop.nl: https://www.fietsknoop.nl/planner

Wandelen

Wandelroute: Gat van de Ham 

’t Leeuweveerkde vaart deze zomer niet. In de zomer vaart ’t Leeuweveerkde normaal vanaf het Thorpad (kop van de buitenhaven) naar de ingang van de Biesbosch. Hierdoor is er op een makkelijke en leuke manier in de Biesbosch en omgeving te fietsen. Er is een hele mooie wandeling vanaf het pontje: Te voet naar de Deeneplaat. Wij hopen dat deze pontverbinding volgende zomer weer vaart maar gelukkig zijn er nog veel mooie, andere, routes. Informatie kunt u bij ons kantoor, Biesboschweg 3, vinden. 

Sloepverhuur

In het voorjaar van 2020 is Sloepverhuur Brabantse Biesbosch in Lage Zwaluwe begonnen met het verhuren van sloepen. Het adres is Nieuwlandsedijk 116, 4926 AT, Lage Zwaluwe. www.sloepverhuurbb.nl 

Gemeente Drimmelen.

Lage Zwaluwe is een dorp in de gemeente Drimmelen.

Varen in Brabant.

Brabant is verrassend waterrijk. Er zijn bijzondere vaarroutes, en je kunt overal naartoe:
de steden en dorpen aan de vaarwegen zijn aantrekkelijke bestemmingen. Deze website biedt een overzicht van de toegankelijkheid en faciliteiten van het vaargebied Brabant; de dorpen, de steden, bezienswaardigheden, fiets- en wandelroutes, brug- en sluisbediening, enz.

Crezée Watersport - Biesbosch bever

Links:

Overnachting aan wal:

Eten en Drinken: