Omgeving

By on 07-10-2016

Crezée Watersport - Biesbosch

 

Lage Zwaluwe.

Lage Zwaluwe is een klein dorp (in Gemeente Drimmelen) met circa 4000 inwoners en wordt ook wel “Poort van Brabant” genoemd. Als u vanaf Zuid Holland over de Moerdijkbrug (A16) Brabant inrijdt is Lage Zwaluwe het eerste dorp aan de linkerkant. Lage Zwaluwe en omgeving leefde vroeger vooral van visserij en griendteelt maar dat is inmiddels verdwenen.

Lage Zwaluwe heeft oorspronkelijk een lintbebouwing (Flierstraat, Nieuwlandsedijk, Kerkstraat en Dorpstraat) waar later ook wijken tegenaan gebouwd zijn.

Historie:
De naam van Zwaluwe komt voor het eerst in de geschiedenis voor in het jaar 1290. In een oorkonde van Floris V, de graaf van Holland, de toenmalige bezitter van het dorp, is er sprake van “die Swaluw”. Deze naam is waarschijnlijk ontleend aan een riviertje dat tot het ontstaan van de Biesbosch in 1421 in die omgeving stroomde. Een andere stelling is dat de naam Zwaluwe drassige grond betekent, gelijk aan Betuwe/Batouwe: goede grond en Veluwe/Valeouwe: slechte grond!

De graven van Holland waren dan wel de bezitters van het gebied, doch het dagelijks bestuur lieten zij tot het jaar 1503 over aan de ambachtsheren Van Duvenvoorde, waarschijnlijk waren zij de eerste Heren van de heerlijkheid Zwaluwe. Zwaluwe was een hoge heerlijkheid, dat betekende dat de Heer, die bestuurder was van Zwaluwe, zijn eigen wetten mocht maken en zelf mocht beslissen over de straffen, die uitgedeeld werden; zelfs de doodstraf mocht uitgesproken worden. Buiten het dorp Hooge Zwaluwe heeft tot in de vorige eeuw nog een galg gestaan. De heer had nog meer rechten, zoals jachtrecht en visrecht. De Heer van een hoge heerlijkheid had dus alle macht over de inwoners van de plaats. In 1795 komt er een einde aan de heerlijkheden en wordt Zwaluwe een gemeente.
Voor meer informatie verwijzen wij naar Erfgoed Zwaluwe

Nationaal Park de Biesbosch.

Nationaal park de Biesbosch is 1 van de 20 Nationale Parken van Nederland en een van de belangrijkste zoetwatergebieden van Europa. De Noordzee en het water van Rijn en Maas zorgen voor dynamiek in het gebied.
De beruchte St Elisabethsvloed van 1421 is verantwoordelijk voor het ontstaan van dit landschap van rivieren, kreken, moerasbossen, grienden, rietvelden en graslanden. De Grote Waard, met 16 dorpen verdween onder water. Delen van het gebied zijn in de eeuwen daarna opnieuw ingepolderd. In het nieuwe Biesbosch museum is goed te zien hoe het verlopen is.

De Biesbosch is nog altijd een dynamisch gebied, al heeft het voltooien van de Deltawerken het getijdenverschil gereduceerd. Door de ontpoldering van de Noordwaard (4.450 hectare) is Ruimte voor de Rivier gemaakt. Door het kierbesluit zal het getijdenverschil weer groter worden.

Rondje Biesbosch; Bevert en Buiten Kooigat

Omdat wij heel blij zijn dat wij naast dit prachtige natuurgebied wonen en werken zijn wij gastheer van de Biesbosch geworden. Klik hier voor de kaart met alle gastheren.
Meer weten over de Biesbosch? Bekijk dan ook deze hotspotkaart.

www.np-debiesbosch.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_De_Biesbosch

Crezée Watersport - Biesbosch zwanen

Fietsen, wandelen en pontjes

In de zomer vaart voet- & fietsveer ‘t Leeuweveerke tussen Lage Zwaluwe en de Jacominaplaat (Biesbosch). Bekijk de website voor actuele vaartijden: www.poortnaardebiesbosch.nl/veerpont . In de fietsroute van 55 kilometer is ook Pontje Steur verwerkt en deze vaart niet alle dagen, bekijk vooraf of Pontje Steur ook vaart: Voetveren – Home (veerponten.nl)

Benieuwd naar andere leuke veerpontjes? Kijk voor de leukste pontjes op www.deltapontjes.nl en beleefdebiesbosch.nl en voor veerboten en veerponten in heel Nederland op www.pontjes.nl  en www.veerponten.nl

Het is heel leuk om naar het Biesbosch Museum Eiland te fietsen en daar een rondvaart te maken in combinatie met een museumbezoek. www.biesboschmuseumeiland.nl

Onderstaand wat voorbeelden van fietsroutes:

BIESBOSCH: Fietsroute Biesbosch zonder gebruik van Leeuweveerke pontje. Als het Leeuweveerke niet vaart kunt u de Brabantse Biesbosch bereiken via de Moerdijkbrug en Dordtse Biesbosch: Fietsrouteknooppunten Grote ronde Biesbosch | Noord-Brabant | Afstand 68.1 km (fietsknoop.nl)

BIESBOSCH: Fietsroute Biesbosch met gebruik van Leeuweveerke pontje. Deze pont vaart in de zomer (tot 1 oktober): https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsrondje-biesbosch/

BIESBOSCH: fietsroute in de Biesbosch/Noordwaard. Het is ook mogelijk om in de Noordwaard te fietsen als ’t Leeuweveerke niet meer vaart. U fietst dan via: 90-12-Moerdijkbrug- 41-42-Dordtse Biesbosch-43-pont bij Kop van het Land. Ook de Dordtse Biesbosch is erg de moeite waard om eens te gaan wandelen of fietsen.  TOP Natuur Fietsroute Biesbosch | VisitBrabant

DOOR GEMEENTE DRIMMELEN: Fietsroute Voortuin van de Biesbosch. Met deze fietsroute gaat u o.a. over het Beverpad en langs Drimmelen, Den Hout, Terheijden, Wagenberg en Hooge Zwaluwe: https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/de-voortuin-van-de-biesbosch/?routeId=5b360bd6eec22 

DORDRECHT: Fietsroute Eiland van Dordrecht. Dordrecht is een mooie stad om te bekijken. De fietsroute is te bereiken via de Biesbosch (Pont Leeuweveerke, 90, 8, 2, Pont bij Kop van ’t Land) of via de Moerdijkbrug (12, 41, 42): Fietsroute door Dordrecht (fietsnetwerk.nl) 

DORDRECHT: Fietsroute door de nieuwe Dordtse Biesbosch. De fietsroute is te bereiken via de Biesbosch (Pont Leeuweveerke, 90, 8, 2, Pont bij Kop van ’t Land) of via de Moerdijkbrug (12, 41, 42):  Fietsroute door Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht (fietsnetwerk.nl)

TOER DE BOER fietsroute: FLYER_WEBSITE (toerdeboer.nl) 

DE BOER OP fietsroute langs het water en achterland van gemeente Drimmelen en een stukje van Moerdijk (tot aan Zevenbergen). 40 kilometer Fietsroute door Drimmelen, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe (fietsnetwerk.nl)

Erfgoed Zwaluwe heeft een mooie route gemaakt van onze bevrijding in twee varianten; A4 en een uitgebreide variant.

1e Poolse Divisie fietstocht (richting Moerdijk)   2022-ned-poolse-divisie-fietsroute-c-visitmoerdijk.pdf (citynavigator.nl)

Visit Moerdijk heeft ook hele mooie wandel- en fietsroutes: Wandelen & fietsen | Visit Moerdijk 

FIETS VERGETEN? Bij Ons Lage Zwaluwe verhuurt e-bikes.

Onderstaand enkele wandelroutes:

Gat van de Ham is erg mooi om langs te wandelen of te fietsen. Deze route is te verlengen of in te korten (via Molenweg terug naar Zwaluwe): Gat van de Ham 

Als u met ’t Leeuweveerke oversteekt: NP de Biesbosch heeft een folder met de wandeling van Hoge Hof en Deeneplaat. OF Te voet naar de Deeneplaat 

4 leerlingen van het Marklandcollege in Zevenbergen hebben de wandelroutes in de Biesbosch geïnventariseerd. Hier de link naar de routes.

Algemeen:

Fietsnetwerk heeft ook diverse routes in de buurt. Of plan zelf de route met Fietsknoop.nl: https://www.fietsknoop.nl/planner

TOP Lage Zwaluwe – Toeristisch Overstappunt – TOP | RouteYou is Toeristische Overstappunt aan de kop van de haven.

Route.nl heeft een wandelroute door de polder. en ook diverse fietsroutes zoals de route naar Zevenbergen

Visit Brabant heeft diverse wandel- en fietsroutes: Routes in Brabant | VisitBrabant

Sloepverhuur

Om een bootje in Lage Zwaluwe te huren: Sloepverhuur Brabantse Biesbosch, Kwistgeldweg 5.  www.sloepverhuurbb.nl .

Verder zijn er in Drimmelen diverse bootverhuurders.

In gemeente Werkendam kunt boten en kano’s huren: www.jachthavenoversteeg.nl

U kunt ook opstappen aan boord:

 • Zilvermeeuw: www.zilvermeeuw.nl   U kunt in Lage Zwaluwe aan boord stappen voor de 2e Maasvlakte tocht. Vanuit Drimmelen (circa 10 kilometer) zijn meerdere vaartochten mogelijk. Meer info: Unieke vaartocht naar de 2e Maasvlakte met de Z9 | Zilvermeeuw
 • Biesbosch Adventure: www.biesboschadventure.nl
 • Biesbosch Mini Cruises: www.biesboschminicruises.com
 • Fluistertours vanaf Biesbosch Museum Eiland: www.fluistertours.nl 
 • Le Pecheur 
 • Wilt u zorgeloos en op een luxe manier de Biesbosch verkennen? Vaar dan mee met Nero, een Seafury 700 comfort sloep. De schipper weet de mooiste plekken van de Biesbosch te vinden en wie weet ziet u een ijsvogel, bever, ree, zee- of visarend. Het kost € 39,50 per persoon (minimaal 2 personen) en er kunnen maximaal 7 personen opstappen. De boot vaart om 13.00 uur, duur van de tocht is circa 2,5 uur. Opstappen vanaf parkeerplaats Brasserie De Thuishaven. Betalen kunt u met een betaalverzoek. Vragen of aanmelden kunt u bij Kees Polak: 0651785602. Aanmelden is mogelijk tot 1 dag vooraf tot 18.00 uur. Als er vóór 18.00 uur de avond voor de afvaart géén reserveringen zijn gaan de afvaarten niet door. Afvaartijden worden via @camperplaatsen lage zwaluwe en op kalender gecommuniceerd. Het is ook mogelijk om de hele boot te huren. U vaart dan 4,5 uur door de Biesbosch maar u kunt er  ook voor kiezen om in de Biesbosch een wandeling te maken of ergens aan te leggen. Met de 4,5 uur durende vaartocht krijgt u een totaalindruk van de Brabantse Biesbosch want u doorkruist de Biesbosch inclusief heel veel smalle kreken en historisch gebied zoals het Slootje van Sint Jan.

  Kosten zijn € 350,00 inclusief B.T.W. als u de hele boot afhuurt en vanaf Lage Zwaluwe vaart.

  Wenst u koffie met gebak, een lekkere lunch of drankjes aan boord? Brasserie De Thuishaven verzorgt het graag voor u maar uiteraard is het ook mogelijk om eigen drankjes en lunch mee te nemen. (dethuishaven18@gmail.com – 0168-321096)

  Het is niet mogelijk om honden mee te nemen. 

Wilt u een groter dorp of stad in de buurt bekijken? Omdat treinstation Lage Zwaluwe maar circa 5 kilometer verwijderd is van de jachthaven/camperplaatsen zijn grotere plaatsen makkelijk bereikbaar.

Verdere websites:

Varen in Brabant.

Brabant is verrassend waterrijk. Er zijn bijzondere vaarroutes, en je kunt overal naartoe:
de steden en dorpen aan de vaarwegen zijn aantrekkelijke bestemmingen. Deze website biedt een overzicht van de toegankelijkheid en faciliteiten van het vaargebied Brabant; de dorpen, de steden, bezienswaardigheden, fiets- en wandelroutes, brug- en sluisbediening, enz.

Recreatie in de buurt:

VVV Biesbosch Drimmelen heeft een kantoor in Drimmelen Dorp maar is ook online te vinden. Het magazine is bij ons verkrijgbaar.

Recreatief Zwaluwe heeft al diverse wandelingen in de omgeving georganiseerd en is momenteel bezig om nog veel meer leuks te verzinnen. Benieuwd naar de volgende activiteit? Bekijk dan de Facebookpagina van Recreatief Zwaluwe

Zwaluwe Leeft! heeft op de Facebookpagina de komende activiteiten staan. @zwaluweleeft 

Crezée Watersport - Biesbosch bever

Toer de Boer – Boereninzicht

Toer de Boer (ZLTO) gaat in 2024 weer bij verschillende bedrijven langs. Hier het programma: FOLDER_WEBSITE (toerdeboer.nl). 

Verder is er ook een fietsroute langs de verschillende bedrijven: FLYER_WEBSITE (toerdeboer.nl)

Wilt u meer weten over de diverse activiteiten: www.toerdeboer.nl 

Links:

Overnachting aan wal:

Eten en Drinken:

Meer info? Like ons op Facebook:

@crezeewatersport – alles voor de boot

@camperplaatsenlagezwaluwe – voor camper- en caravanplaatsen plus omgeving

@zwaluweleeft – wat is er te doen in en om Lage Zwaluwe?

@recreatiefdrimmelen – wat is er te doen in en om gemeente Drimmelen?

@verlichtebotenshowlagezwaluwe – 15 april 2023 is de meest recente Verlichte Botenshow geweest. 2024 wordt voorbereid

@vvvbiesboschdrimmelen